nieuws

Brouwen van bier neemt een vlucht

Café

Het aantal bierbrouwerijen in Nederland is de afgelopen jaren flink toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 2007 waren er in Nederland zo’n 70 grotere en kleinere brouwerijen, dit jaar zijn dat er zo’n 105.

Brouwen van bier neemt een vlucht

Volgens bierkoepels Nederlandse Brouwers en het Klein Brouwerij Collectief (KBC) ligt dat aantal zelfs op 165. ‘In een jaar tijd is het aantal brouwerijen met 42 toegenomen. Een forse stijging dus’, zo concludeert Nederlandse Brouwers.

Speciaalbier

De oorzaak is tweeledig, legt KBC-voorzitter Constant Keinemans uit. Allereerst is er veel meer vraag naar en aandacht voor speciaalbier. Ten tweede zijn mensen de laatste jaren steeds meer op zoek naar bieren uit de regio, net zoals dat gebeurt met bijvoorbeeld groenten en vlees.

‘Daarom besluiten veel mensen die bijvoorbeeld al voor de hobby aan het brouwen waren, professioneel te gaan. Ze zien de vraag groeien.’

Liefde voor het product

‘Er is veel ondernemerschap in de biersector’, beaamt Cees-Jan Adema van Nederlandse Brouwers. ‘Dat moeten we koesteren, want achter deze ondernemers schuilt vaak een enorme passie en liefde voor het product.’

Volgens Adema is dat is essentieel om een nieuwe brouwerij te starten en het zakelijke avontuur succesvol te maken.

Toename zet door

‘Ik verwacht dat de toename verdergaat’, zegt Keinemans. ‘Mensen zijn ernaar op zoek en dus gaan meer mensen brouwen.’

Bron: ANP

Reageer op dit artikel