nieuws

D66: ‘Minimaal één vrije tap in café

Café

Eigenaren van cafés moeten tenminste één vrije tap kunnen plaatsen. Dat betoogt D66-Kamerlid Kees Verhoeven woensdag 18 september tijdens een debat over mededinging en marktwerking in de Tweede Kamer. De parlementariër hoopt kroegbazen zo minder afhankelijk te maken van bierbrouwers.

D66: ‘Minimaal één vrije tap in café

Volgens D66 betalen consumenten vaak te veel voor een biertje omdat café-eigenaren erg afhankelijk zijn van brouwers.

‘Doordat banken terughoudend zijn met leningen aan horecaondernemers, zijn bierbrouwers vaak de kredietverstrekkers voor kroegpanden en leveren zij de tapinstallaties’, zo legt Verhoeven uit.

Brouwerij

Daardoor krijgen de brouwers volgens de politicus vaak het alleenrecht op de tap: horecazaken mogen dan alleen bier tappen van hun vaste brouwerij. Ondernemers betalen daardoor een ‘hoge prijs’ voor het bier, die uiteindelijk wordt doorgerekend aan de gast.

Goedkoper merk
D66 ziet liever dat kroegbazen ook een bier naar keuze mogen tappen. ‘Dat kan een goedkoper merk zijn of een lokaal biertje’, aldus Verhoeven.

Biermarkt

De parlementariër denkt overigens dat meer maatregelen nodig zijn om de biermarkt weer op gang te brengen, zoals betere voorlichting voor ondernemers.

Hij roept minister Henk Kamp (Economische Zaken) op om actie te ondernemen.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel