nieuws

Dit viel de jury van de Koffie Top 100 op

Café

Bij het jureren voor de Koffie Top 100 komt de jury van alles tegen, positief en negatief. Van mondbrandende espresso en lungo van espressobonen tot prachtige latte art en enthousiaste ontvangst.

Dit viel de jury van de Koffie Top 100 op

Bij het beoordelen van de koffie komt de jury soms extremen tegen. Zowel extreem goed als extreem slecht. Soms verlaat de jury na het proeven teleurgesteld het pand, op andere plekken noteert de jury lyrisch omschrijvingen als ‘cadeautje’, ‘bonbonnetje’ of ander snoepgoed bij de geserveerde cappuccino.

Schuim te dun

De melkdrank is bij veel bedrijven echter toch de scherprechter. De jury komt veel cappuccino’s tegen waar de schuimlaag te dun is, soms minder dan een halve centimeter.

Wel juicht de jury het toe dat de keuze in melk toeneemt. De verdeling tussen verse melk en houdbare is zo’n beetje zestig om veertig procent, van de verse melk is ruim de helft biologisch. Ook biedt een groeiend aantal bedrijven de keuze voor soja- of zelfs amandelmelk.

Assige smaak

Maar ook met de espresso gaat het regelmatig mis. Te heet of oude bonen waardoor een assige smaak ontstaat of geen goede extractie. De meest gemaakte fout bij de lungo is dat deze van dezelfde bonen uit dezelfde molen wordt gezet als espresso. De meeste machines zijn ook ingeregeld op espresso, waardoor de lungo te heet wordt of een te lange doorloop heeft.

Presentatie

Met de veranderende koffiecultuur zien we ook nieuwe presentatievormen vaker terug. Was het vorig jaar nog essentieel dat bij ieder kopje suiker (en melk) werd geserveerd en bij espresso ook een glas water, met de opkomst van de meer industrieel ingerichte espressobars gebeurt het vaker dat gasten zelf suiker, melk en water kunnen pakken indien gewenst. Slim, want hiermee is derving een stuk minder.

Alleen maakte de jury toch nog vaak melding van geheel ontbreken van water bij de espresso (of de mogelijkheid dat te pakken), wat geheid puntenverlies betekent.

Koffiekennis

We zien vaak dat binnen het bedrijf wel een of meer mensen gepassioneerd met koffie bezig zijn, maar dat hun koffiekennis niet voldoende wordt overgebracht op andere medewerkers. En dat is jammer, want de zo gewenste continuïteit is hiermee soms ver te zoeken.

Maar één ding kwam de jury bijna zonder uitzondering tegen: tomeloos enthousiasme bij ondernemers en personeel. Overal wordt de koffie met een glimlach gezet en geserveerd, al trillen de handen soms van de zenuwen als de jury over de schouder meekijkt.

Meest genoemde aandachtspunten:

• Te hete kopjes/koffie
• Te dunne/lichte crema
• Geen water bij espresso
Meest genoemde complimenten:
• Mooie crema
• Goede smaakbalans
• Fraaie latte art

Reageer op dit artikel