nieuws

Geen sterke drank meer in sportkantines Amstelveen

Café

Amstelveen gaat sportkantines verbieden om sterke drank te schenken. Ook komt er een verbod op happy hours in de ‘paracommerciële horeca’. Daarnaast mag er nog maar vier keer per jaar een feest of bruiloft plaatsvinden in clublokalen of sportkantines.

Geen sterke drank meer in sportkantines Amstelveen

Bij de overige paracommerciële instellingen in Amstelveen, zoals sociaal-culturele- en wijkcentra, mag nog maar een uur voor en een uur na de activiteit, bijvoorbeeld een voorstelling of wedstrijd, alcohol worden geschonken. Deze maatregelen zijn gebaseerd op de nieuwe Drank- en Horecawet (DHW). Gemeenten zijn verplicht voor 1 januari 2014 een verordening op te stellen om alcoholverstrekking in de paracommerciële horeca te reguleren.

Jeugd sport en alcohol

‘Om drankgebruik onder jongeren te verminderen wordt het voor instellingen gericht op jeugd, sport en onderwijs verboden om sterke drank te schenken,’ staat in de verordening. Sportclubs krijgen geen vaste schenktijden opgelegd. Daarvoor acht de gemeente het aanbod van sportclubs en hun activiteiten te divers. ‘Sportverenigingen die behoefte hebben aan beperkte schenktijden kunnen dat zelf in hun bestuursreglement opnemen,‘ aldus Amstelveen.

De verordening is op 12 september besproken in de raadscommissie van Amstelveen. Naar verwachting wordt de verordening op 20 september definitief, zo laat een woordvoerster van de gemeente aan Misset Horeca weten. ‘Het is niet zo dat het een hamerstuk is, maar de verwachting is wel dat de verordening wordt aangenomen.’

Plannen om ook in de gemeente De Ronde Venen waar Vinkeveen en Mijdrecht onder vallen sterke drank te verbieden in dorpshuizen en sportkantines zijn eerder deze maand vanwege protesten uit de hoek van de paracommerciële horeca van tafel geveegd. Daar wordt het verbod op sterke drank ‘betuttelend’ genoemd. In Emmen zijn plannen om sportkantines het vanaf 2014 te verbieden om op weekendavonden na 20.00 uur nog alcohol te schenken.

Reageer op dit artikel