nieuws

In Nederland één café per 1000 inwoners

Café

In een gemiddelde Nederlandse plaats is één ‘drankgelegenheid’ per duizend inwoners, zo blijkt uit cijfers van het Kenniscentrum Horeca. Het dichtstbevolkt zijn de Waddeneilanden. Maastricht is met twintig gelegenheden per tienduizend inwoners de koploper onder de grote steden.

In Nederland één café per 1000 inwoners

Binnen de drankensector vallen cafés, discotheken, strandtenten, sportkantines en partycentra. Het best bedeeld zijn de inwoners van Terschelling.

Waddeneilanden

Dat eiland (foto) spant de kroon met één dranklocatie per 117 inwoners (in totaal wonen er bijna 5000 mensen op het eiland). Ook Schiermonnikoog, Ameland en Texel scoren hoog, gevolgd door Zandvoort op de vijfde plaats.

Maastricht

Maastricht is de koploper onder de grote steden met twintig kroegen en cafés per 10.000 inwoners. Onderaan bungelt Diemen, waar 8333 mensen het met één kroeg moeten stellen. Dat betekent dat er drie drankgelegenheden zijn in de Noord-Hollandse plaats met 25.000 inwoners.

Ook Leiderdorp, Barendrecht en Albrandswaard (met onder andere Poortugaal) zijn slecht bedeeld als het aankomt op bars en cafés.

Sportkantines

Overigens zijn er ook plaatsen in Nederland zonder drankgelegenheden die onder de noemer café vallen, zoals Ouderkerk, Rozendaal en Vlieland.

Daar zijn echter wel andere drankgelegenheden zoals sportkantines te vinden.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel