nieuws

Vienna Konditorei verovert tweede plek in Koffie Top 100

Café

Vienna Konditorei is een begrip in Den Haag en bestaat al bijna vijftig jaar. Het kleine koffiezaakje op het plein Plaats stond vorig jaar al op de zesde plek en stoomt nu door naar plaats twee.

Vienna Konditorei verovert tweede plek in Koffie Top 100

Het is knap hoe eigenaar Jordy Kuijper (27) en zijn team vanuit hun kleine barretje, een kioskje is het bijna, het tweehonderd plekken tellende terras voorzien van de prachtigste koffies. Vooral de espressocrema oogst lof: het mooiste tijgervelletje van de Top 100. ‘Dit is het wauw-effect wat we zoeken’, juicht de hoofdjury.

Kuijper komt ‘van het strand’, waar hij in strandpaviljoens leerde wat buffelen is: kwantiteitskoffie, stampen, doorlooptijden van soms slechts zes seconden. In een halfjaar ging er 800 kilo bonen doorheen. Dat is verre van de werkwijze die hij voor ogen heeft met Vienna, maar de ervaring helpt hem niet in paniek te raken als alle tweehonderd stoelen van zijn terras op een mooie dag vol zitten. ‘Ik wil dit al tien jaar, een eigen koffiebar. Lekker massa, veel mensen tevreden stellen, maar wél kwaliteit. Ik droom van een bar als Intelligentsia. Een enorme fabriekshal, stropdasje om en gáán. Echt top.’

Technisch perfect

De hoofdjury is onder de indruk van dit bedrijf. ‘Het lijkt simplistisch, maar het is enorm doordacht. Kuijper is supergepassioneerd en werkt technisch perfect.’

Kuijper mag met recht een koffiegek worden genoemd. ‘Ik heb thuis een machine met een peddel staan. En dan ga ik experimenteren, want ik wil alles weten. Ik heb geleerd wat de goede druk en doorlooptijd voor een mooie espresso is, maar ik wil ook weten waarom. Wáárom niet 25 seconden op twee bar? Dat ga ik dan proberen om er zelf achter te komen wat dat met de smaak doet.’

Bekijk hier een fotoreportage van Vienna Konditorei.

Reageer op dit artikel