nieuws

29 procent cafés en discotheken negeert rookverbod

Café

In 29 procent van de cafés en discotheken die vallen onder het rookverbod, werd eind november nog gerookt. De naleving door restaurants, hotels, cafetaria’s, sportkantines en gelegenheden voor kunst en cultuur is met 96 procent ‘onverminderd hoog’, aldus de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

29 procent cafés en discotheken negeert rookverbod

Steeds meer cafés en discotheken zijn rookvrij, maar nog niet overal wordt het rookverbod nageleefd. In zo’n 29 procent van deze horecagelegenheden die onder het rookverbod vallen, werd eind november nog gerookt.

NVWA

De cijfers zijn afkomstig van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Staatssecretaris Martin van Rijn stuurde donderdag 16 januari een brief hierover aan de Tweede Kamer.

Volgens de NVWA was in het najaar van 2012 zo’n 61 procent van de cafés en discotheken rookvrij, eind 2013 was dat dus 71 procent.

Controles en boetes

Inspecteurs van de NVWA voerden vorig jaar tot en met november 3255 rookcontroles uit in deze gelegenheden en deelden 1063 waarschuwingen of boetes uit.

Een boete voor het negeren van het rookverbod kan oplopen tot €4500.

Hotels en restaurants

Volgens de NVWA is de naleving van het rookverbod door restaurants, hotels, cafetaria’s, sportkantines en gelegenheden voor kunst en cultuur met 96 procent ‘onverminderd hoog’.

Kleine cafés

Verder noemt de organisatie het opvallend dat steeds meer kleine cafés, waar gerookt mag worden, rookvrij zijn.

In het najaar van 2012 was dit percentage nog 31 procent, een jaar later was dat 43 procent, aldus de NVWA.

Staatssecretaris Van Rijn

Verantwoordelijk staatssecretaris Van Rijn noemde bij de NOS het aanpakken van roken in cafés een kwestie van een ‘lange adem’. Hij verwijst naar extra capaciteit van controleurs en het zogeheten risicogericht controleren.

Volgens hem is het niet nodig om elk café te bezoeken en te controleren. Efficiënte inzet is een risicogericht toezicht, aldus de staatssecretaris.

Clean Air Nederland

Clean Air Nederland liet weten ‘geschokt’ te zijn over de ‘slechte cijfers’. De antirookorgansiatie roept Van Rijn op overtreders van het rookverbod harder aan te pakken.

Cafés en discotheken die stelselmatig het rookverbod negeren, moeten voor een bepaalde periode, minstens twee weken worden gesloten. ‘Dit heeft meer effect dan het uitdelen van een boete’, meent Clean Air Nederland.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel