nieuws

Alcoholleeftijd: ‘Inzet minderjarigen populair

Café

Steeds meer gemeenten zetten minderjarigen in om te controleren of ondernemers zich houden aan de nieuwe alcoholleeftijd. NRC schrijft in een artikel op de website dat de zogeheten ‘loktiener’ een populair controle-instrument is.

Alcoholleeftijd: ‘Inzet minderjarigen populair

‘Een groeiend aantal gemeenten huurt bureaus in die met minderjarigen controleren of alcoholverstrekkers zich aan de nieuwe leeftijdsgrens houden’, aldus NRC.nl.

‘Loktieners’

De groeiende inzet wordt volgens het artikel geconstateerd door de grootste uitvoerders van deze ‘nalevingsonderzoeken’.

Deze ‘loktieners’ bezoeken een horecagelegenheid en proberen er alcohol te kopen. Het resultaat wordt gerapporteerd aan de betreffende gemeente.

Utrecht

Recent kregen diverse Utrechtse cafés bezoek van zo’n minderjarige. Ondernemer Henk Westbroek ontving een boete, omdat voor deze ‘gast’ in zijn Stairway te Heaven alcohol werd geschonken.

Inzet dubieus

NRC schrijft in het artikel dat de inzet van de ‘loktiener’ dubieus is, ‘omdat strafbare feiten niet zomaar mogen worden uitgelokt’.

18 jaar

Sinds 1 januari mogen jongeren onder de 18 jaar geen alcohol meer kopen of nuttigen. Discussieer op Misset Horeca Connect mee over de nieuwe alcoholleeftijd.

Reageer op dit artikel