nieuws

Bierdrinker betaalt Duitse kartelboetes

Café

De kans is groot dat uiteindelijk de bierdrinker de boetes moet ophoesten die vijf grote Duitse bierbrouwers afgelopen week opgelegd kregen wegens illegale prijsafspraken. Het Duitse blad Der Spiegel meldde dat zondag 19 januari op gezag van bronnen in de sector.

Bierdrinker betaalt Duitse kartelboetes

Warsteiner, Bitburger, Krombacher, Veltins en Barre moeten samen €106,5 miljoen aan boetes betalen. Zij maakten in 2006 en 2008 afspraken over een gecoördineerde prijsverhoging.

Te hoge prijzen

Daardoor betaalden horecaondernemers en consumenten te hoge prijzen voor vaten en kratten pils, oordeelde het Bundeskartellamt maandag.

Marges doorberekenen

Drankhandelaren stellen tegenover Der Spiegel dat de brouwers, ook gezien de toch al lage marges op de productie van bier, de opgelegde boetes waarschijnlijk zullen doorberekenen aan hun klanten. Dat zou betekenen dat de prijzen verder omhoog gaan.

AB InBev

De Duitse tak van het Belgisch-Braziliaanse bierconcern Anheuser-Busch Inbev kreeg als kroongetuige van het kartel geen straf.

Nog meer brouwers

Naar de mogelijke betrokkenheid van twee andere grote brouwerijen wordt nog onderzoek gedaan. Namen zijn niet officeel bekendgemaakt, maar volgens Duitse media gaat het om Radeberger en het Deense Carlsberg.

Daarnaast kijkt het Bundeskartellamt naar vier kleinere brouwerijen in Noordrijnland-Westfalen. Ook een regionale branchevereniging in die aan Nederland grenzende deelstaat staat onder verdenking.

Bron: ANP

Volg alle ontwikkelingen op de voet in het ons digitale bierdossier.

Reageer op dit artikel