nieuws

Controle op alcoholleeftijd moet beter

Café

Horecagelegenheden, supermarkten, slijters en dergelijke kijken tegenwoordig beter of kopers van alcohol de juiste leeftijd hebben, maar de controle moet nog beter.’ Staatssecretaris Van Rijn van VWS heeft dat dinsdag 21 januari aan de Tweede Kamer laten weten.

Controle op alcoholleeftijd moet beter

Volgens Van Rijn werd eind vorig jaar in gemiddeld 47 procent van de gevallen op alcoholleeftijd gecontroleerd. In 2011 was dat nog 28 procent.

Alcoholleeftijd

De onderzoeken vonden plaats voordat op 1 januari de alcoholleeftijd van 16 naar 18 werd verhoogd.

Minderjarigen

Ondanks de verbeteringen is de controle nog steeds onvoldoende, vindt Van Rijn. Het is voor minderjarigen nog steeds veel te makkelijk om aan alcohol te komen.

Online

Vooral via internet blijkt het kopen van alcohol door jongeren een fluitje van een cent.

Uit onderzoek met 15-jarige ‘mystery shoppers’ bleek dat die bij 1410 aankooppogingen dikwijls aan alcohol konden komen via onder meer internet, supermarkten, slijterijen. Via internet lukte het in alle gevallen.

Verantwoordelijkheid

De staatssecretaris wil ‘forse verbeteringen’. ‘Ik ga de betrokken partijen aanspreken op hun verantwoordelijkheid om de wet na te leven. In dat overleg staat de slechte score bij de verkoop van alcohol via internet bovenaan de agenda.’

Bron: ANP

Praat mee over de nieuwe alcoholregels via Misset Horeca Connect. Hoe gaat u om met de nieuwe regels en 16- en 17-jarigen?

Reageer op dit artikel