nieuws

Minderjarigen naar cafés in België en Duitsland

Café

Jongeren onder de achttien jaar bezoeken in toenemende mate cafés in België en Duitsland, omdat ze daar wel alcohol mogen kopen en nuttigen. Ze gebruiken Nederlandse horecagelegenheden als zogeheten ‘verzamelplaats’ voor een avondje uit over de grens.

Minderjarigen naar cafés in België en Duitsland

Jongeren van zestien en zeventien jaar die alcohol willen drinken, trekken de grens over om in België en Duitsland cafés te bezoeken, zo schrijft NU.nl op de website.

Het is voor hen aantrekkelijke om buiten Nederland te gaan stappen, aldus het Trimbos-instituut. Sinds 1 januari mogen 16- en 17-jarigen geen alcohol meer kopen en drinken.

Nederlands café verzamelplaats

In het artikel wordt ook verwezen naar een artikel in regionale krant PZC, waarin een ondernemer uit het Zeeuws-Vlaamse Oostburg vertelt dat jongeren zijn cafés slechts gebruiken als zogeheten ‘verzamelplaats’.

‘Ze verzamelen zich in het café, bellen een taxi en verdwijnen naar België’, zo wordt de ondernemer geciteerd.

Grensproblematiek

Het Trimbos-instituut heeft geen officiële cijfers, maar bevestigt aan NU.nl dat dit ook in Duitsland gebeurt. Ze spreekt van een ‘typische problematiek van de grensprovincies’.

Kamervragen

NU.nl refereert in het artikel aan Kamervragen van het CDA begin januari over een Brabantse bus die jongeren over de grens brengt. Dit is niet strafbaar zolang in de bus geen alcohol wordt verkocht aan minderjarigen.

De politiek noemt het stimuleren van drinken over de grens ‘onwenselijk’, aldus het artikel.

Reageer op dit artikel