nieuws

MKB: ‘Precarioheffing met 15 procent omhoog

Café

De precarioheffingen gaan dit jaar gemiddeld met 15 procent omhoog. Dat meldt MKB.nl op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistieken (CBS).

MKB: ‘Precarioheffing met 15 procent omhoog

MKB-Nederland noemt de lastenverzwaring voor ondernemers een zorgelijke ontwikkeling. Dit omdat het herstel van de economie nog zeer pril is en dat lastenverzwaring voor bijvoorbeeld horecaondernemers de kop kan kosten.

Ondernemers moeten precariorechten betalen als zij gebruik maken van openbare grond, bijvoorbeeld door een bloempot of bankje voor de deur, of een reclamebord op de stoep te zetten. Een stijging van 15 procent is volgens MKB niet te verklaren door inflatie of gestegen onkosten voor onderhoud van de openbare ruimte voor gemeenten.

Gemeenten leggen nog meer op het bord van ondernemers, merkt MKB op. Zo gaat de toeristenbelasting gemiddeld met 4,5 procent omhoog en stijgt de onroerende zaakbelasting voor ondernemers met 3,4 procent, meer dan de afgesproken norm van 2,45 procent, meldt MKB.

Reageer op dit artikel