nieuws

Politie: ‘Overvallen in horeca met kwart gedaald

Café

Het aantal overvallen in de horeca is in 2013 met ongeveer een kwart gedaald. Dat zei Gerard Bouman, korpschef van de Nationale Politie, woensdagavond in het televisieprogramma Knevel en Van den Brink. Hij verdedigde hiermee de stelling dat de criminaliteit in Nederland afneemt.

Politie: ‘Overvallen in horeca met kwart gedaald

Het aantal straatroven, overvallen en woninginbraken daalt. Zo zijn afgelopen jaar bijna 5 procent minder woninginbraken gepleegd dan het jaar ervoor. Het aantal overvallen en straatroven is met 18 procent gedaald, en in vergelijking met een paar jaar geleden is dat zelfs een daling van 45 procent.

‘Als je uitgaat van een gelijk gebleven aangiftebereidheid, dan durf ik te zeggen dat er minder criminaliteit is’, aldus Bouman. ‘Het kan nog steeds minder’, voegde hij daaraan toe, ‘maar dat hangt af van een heleboel factoren. Zo kan de pakkans omhoog.’

Vooral de detailhandel heeft minder last van overvallen. De winkels zagen het aantal berovingen met 33 procent dalen. Het aantal overvallen in de horeca daalde met ongeveer een kwart. Ook 55-plussers waren minder vaak het doelwit. Het aantal berovingen van deze groep nam af met 12 procent.

Verder waren er minder insluipingen, waarbij dieven door openstaande ramen en deuren glippen om snel hun slag te slaan. Hiervan waren er 2000 minder, een daling van 12 procent. Dat komt doordat mensen alerter zijn en op tijd een raam dichtdoen. ‘Het bewijst dat preventie goed werkt’, aldus de politie.Ga hier naar ons dossier over criminaliteit met veel praktische tips rondom diefstal en overvallen.

Reageer op dit artikel