nieuws

Utrecht zet geen ‘loktieners’ meer in

Café

Utrecht zet geen minderjarigen, de zogeheten ‘loktieners’, meer in bij alcoholcontroles in de horeca. Een woordvoerster van de gemeente heeft dat dinsdag 21 januari gezegd naar aanleiding van een bericht van RTV Utrecht.

Utrecht zet geen ‘loktieners’ meer in

De zogenoemde mystery guests werden ingezet om te kijken of door het horecapersoneel goed op leeftijd werd gecontroleerd. Sinds 1 januari mag aan jongeren onder de 18 geen alcohol meer verkocht worden.

Henk Westbroek

In de Domstad is tot nu toe één boete opgelegd. Henk Westbroek zou €1300 moeten betalen, omdat een ‘loktiener’ alcohol had gekregen in zijn café Stairway to Heaven.

Die boete gaat niet door. Ook waren een paar waarschuwingen opgelegd.

Alcohol

‘We hebben juristen er naar laten kijken en het blijkt dat we minderjarigen niet mogen inzetten. Als ze alcohol kopen in cafés, zijn ze zelf namelijk ook strafbaar. In feite vragen we mensen om iets te doen wat niet mag’, aldus de gemeente.

Supermarkt

Bij supermarkten speelt dat niet: jongeren mogen daar wel alcohol kopen, maar winkels mogen het niet verkopen. Daar gaan de controles dus gewoon door.

Controleren

Utrecht kijkt nu hoe het de cafés op een andere manier kan controleren. ‘Een mogelijkheid is dat we 18-jarigen gaan inzetten. Die mogen wel alcohol kopen, maar cafés mogen het niet geven zonder hun identiteit te controleren.’

Mystery guests

De VVD in Utrecht is blij dat burgemeester Van Zanen heeft besloten om de loktieners niet meer in te zetten.

De fractie heeft de burgemeester gezegd dat het bij nader inzien nog maar de vraag is of deze manier van controleren juridisch wel standhoudt.

Bovendien vindt de VVD dat de inzet van jonge mystery guests ‘een veel te zwaar middel is voor een wet die net van kracht is’.

Bron: ANP

Praat op Misset Horeca Connect mee over de nieuwe alcoholleeftijd. Hoe gaat u om met 18-minners en de handhaving?

Reageer op dit artikel