nieuws

Nucleaire top kost horeca tienduizenden euro’s

Café

De elf horecazaken aan de boulevard in Scheveningen die tijdens nucleaire top moeten sluiten, zullen per onderneming een omzetverlies hebben van ongeveer €35.000. Dat is de inschatting van Björn Dijl, eigenaar van Crazy Pianos op de boulevard.

Nucleaire top kost horeca tienduizenden euro’s

De ondernemers, die aan de boulevard informeel zijn georganiseerd, denken dat gasten de boulevard veel langer zullen mijden dan de twee dagen die de top duurt.

Den Haag en Scheveningen

‘Als er wordt gecommuniceerd dat iedereen Den Haag en Scheveningen moet mijden, laten mensen ons waarschijnlijk veel langer links liggen’ aldus Dijl.

Hij vervolgt: ‘Je denkt dan al snel maar even niet hier te komen tijdens de voorbereidingen, terwijl het best leuk kan zijn om een bak koffie te komen doen bij een tijdelijke ‘Berlijnse muur’.’

Geen compensatie

De gemeente Den Haag heeft de ondernemers deze week nog eens laten weten dat ze niet worden gecompenseerd voor de schade.

‘We zien het nationaal belang in van zo’n gigantische veiligheidsoperatie’, zegt Dijl. ‘We willen daarom ook niet gaan klagen als de gemiddelde kroegbaas, maar we maken ons wel zorgen.’

Hermetisch afgesloten

Die zorgen zijn ook geuit naar burgemeester Van Aartsen van Den Haag, vooral over de communicatie.

Van Aartsen geeft echter de media de schuld over de bereikbaarheid van de stad tijdens de top. Die zouden onterecht melden dat Den Haag ‘hermetisch’ is afgesloten.

Dijl en de zijnen beseffen dat ze juridisch gezien niet sterk staan als ze voor het omzetverlies bij de gemeente aankloppen. De zaken sluiten van zondag 23 tot en met dinsdagmorgen 25 maart.

Koninklijke Horeca Nederland

De ondernemers zien het gelaten aan, net als een woordvoerster van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), afdeling Den Haag.

‘Tegenover deze operatie moeten we een positieve houding aannemen en kijken naar het algemeen belang’, aldus de woordvoerder.

‘Het is vervelend, maar aan de andere kant wordt er ook reclame gemaakt voor Den Haag en Scheveningen. Overal ter wereld zullen beelden over deze top op televisie verschijnen.’

Bron: ANP

Reageer op dit artikel