nieuws

Utrecht onderzoekt inzet ‘mystery guests

Café

Utrecht laat de juridische houdbaarheid van de inzet van ‘mystery guests’ in de horeca onderzoeken. De gemeente liet tot begin januari van dit jaar jongeren onder de 18 jaar proberen om alcohol te kopen in cafés en supermarkten, terwijl dat verboden is. Totdat duidelijk is of zo’n handelwijze toelaatbaar is, zal de gemeente dat niet meer doen.

Utrecht onderzoekt inzet ‘mystery guests

Dat heeft burgemeester Jan van Zanen eind vorige week aan de gemeenteraad laten weten. Er ontstond grote ophef over de jonge ‘mystery guests’ toen een horecabedrijf in Utrecht een boete kreeg, meteen nadat een 17-jarige in zijn zaak erin was geslaagd om drank te kopen.

‘Daar is het optreden een stap te snel gegaan voor de horecabedrijven’, geeft Van Zanen nu toe. De boetes die tot nu toe zijn uitgedeeld, zijn volgens hem omgezet in waarschuwingen.

Jongeren onder de 18

De gemeente wil onder andere weten of een jongere die in het kader van de controle alcohol probeert te kopen, zelf strafbaar is.

Jongeren onder de 18 jaar mogen sinds begin dit jaar immers geen alcohol meer kopen.

Koninklijke Horeca Nederland

Utrecht is al sinds 2008 proefgemeente voor alcoholbeleid en jongeren. Daarom heeft ook overleg plaats met het ministerie van Volksgezondheid.

Van Zanen heeft deze week ook gepraat met Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Utrecht, en de supermarkten over manieren om de verkoop van alcohol aan jongeren tegen te gaan.

Bron: ANP

Praat via Misset Horeca Connect mee over dit onderwerp: ‘Hoe streng gaat u het nieuwe alcoholbeleid controleren?‘.

Reageer op dit artikel