VVD en D66 doen beloftes over sanctiebeleid horecawet

VVD en D66 doen beloftes over sanctiebeleid horecawet

VVD en D66 gaan werk maken van het sanctiebeleid van de Drank en Horecawet. VVD'er Erik Ziengs heeft toegezegd op korte termijn in contact te treden met de minister om uit te zoeken waarom er op lokaal niveau zo verschillend wordt gewerkt bij het handhaven van de wet. Ook D66 deed beloftes over het sanctiebeleid.

D66'er Kees Verhoeven wil uitzoeken waarom er bij het samenstellen van de nieuwe Drank en Horecawet niet is nagedacht over het sanctiebeleid. De toezeggingen van Ziengs en Verhoeven werden afgelopen week gedaan tijdens het verkiezingsdebat van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in Café Brasserie Dudok in Den Haag.

Tijdens het debat een week voor de Gemeenteraadsverkiezingen was naast Erik Ziengs en Verhoeven ook Agnes Mulder van het CDA aanwezig. De aangekondigde Sharon Gesthuizen (SP) en Selçuk Öztürk waren er niet.

In het debat verwees Verhoeven vragende horecaondernemers vooral richting lokale bestuurders. 'Ik kan en ga hier geen beloftes doen, die ik lokaal niet waar kan maken. Daarvoor moet u echt in gesprek gaan met lokale politici', aldus Verhoeven.

VVD'er Ziengs liet weten tegenstander te zijn van het afschaffen van precariorechten. 'Wanneer u gebruik maakt van gemeentegrond is het logisch dat de gemeente hiervoor kosten in rekening brengt', aldus Ziengs.

Verder werd duidelijk dat zowel de VVD als D66 en CDA tegen afschaffing van toeristenbelasting zijn. Wel vinden ze dat er goed gekeken moet worden naar de besteding van de belasting en dat er naar mogelijkheden moet worden gekeken om toeristenbelasting niet altijd zomaar in de algemene kas te laten vloeien.

Ziengs maakte verder van het debat gebruik om aan te geven dat de VVD vindt dat er alerter moet worden omgegaan met paracommercie. 'Gelijke monniken, gelijke kappen', aldus Ziengs op stellige toon. Verhoeven gaf Ziengs bijval: 'Als buurthuizen langer open blijven omdat de subsidiekraan wordt dichtgedraaid, dan is er sprake van oneerlijke concurrentie op basis van subsidie'.

KHN-voorzitter Toon Naber haalde op het eind van het debat nog flink uit naar de landelijke politiek. 'Jullie vegen je eigen stoepje schoon. Jullie zijn met het doorschuiven van taken verantwoordelijk voor de financiële druk die bij lokale overheden komt te liggen', aldus Naber toen andermaal door de landelijke politici werd gewezen naar lokale bestuurders.

Praat mee over dit belangrijke onderwerp op ons social platform Misset Horeca Connect!

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.