Leukste Oranje Café: geen 18- meer

Leukste Oranje Café: geen 18- meer

Jongeren onder de 18 jaar zijn in het weekeinde niet meer welkom bij Walzicht in Woerden, het Misset Leukste Oranjecafé van Nederland. 'Na drie maanden concluderen we dat het lastig is om de verhoogde leeftijdsgrens te controleren en dat er te vaak onvolwassen mee wordt omgegaan door 16- en 17-jarigen', aldus eigenaar Eric de Kock.

'We zijn begonnen met een gastvrije insteek, waarbij we onze jonge gasten nadrukkelijk wezen op onze regels en handhaafden door middels van stempels en bandjes', legt ondernemer Eric de Kock uit waarom zijn café Walzicht in Woerden in het weekeinde alleen nog toegankelijk is voor gasten van 18 jaar en ouder.

Valse ID-kaarten

Na drie maanden merkt De Kock dat dit een lastige opdracht is en dat er te vaak 'onvolwassen mee wordt omgegaan'.

'ID-kaarten van elkaar worden gebruikt om aan een toegangsstempel te komen, en sommigen kiezen zelfs voor vervalsing.'

Indrinken

Wat ook een rol heeft gespeeld bij het besluit: 'We merken in toenemende mate dat juist die groep voor het cafébezoek al heeft ingedronken en aangeschoten bij ons komt omdat ze hier geen alcohol mogen drinken.'

Overlast

'Zij hangen rond in het café of op de straat rond onze zaak. Ik ben bang dat dit gaat leiden tot overlast, zeker als de temperatuur buiten gaat toenemen', vervolgt De Kock.

'Tot slot blijkt ook dat het lastig is om continu te controleren of jongeren onder de 18 alcohol aangeboden krijgen van een oudere gast.'

Vandaar dat de ondernemer heeft besloten in het weekeinde geen gasten jonger dan 18 jaar meer binnen te laten.

Leukste Oranje Café

Café Walzicht vierde in 2011 het 100-jarig bestaan. Twee jaar geleden werd het, als eerste café ooit, uitgeroepen tot Misset Leukste Oranje Café, een nieuw initiatief van Misset Horeca en (toen) Telegraaf.

WK-voetbal

Ook dit jaar kiest Misset Horeca het Leukste Oranje Café van Nederland. De inschrijving start begin mei.

De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens de start van het WK-voetbal in Brazilië (van 12 juni tot en met 13 juli).


Meer over deze verkiezing in de Misset Horeca-uitgave van 3 mei. Daarin ook een uitgebreid interview met Eric de Kock over de winst van Walzicht (Balzicht tijdens een voetbaltoernooi).