Opnieuw miljoenenboetes voor Duitse brouwers

Opnieuw miljoenenboetes voor Duitse brouwers

Nog eens zes bierbrouwers moeten in Duitsland zwaar boeten voor verboden prijsafspraken die zij in het verleden onderling maakten. Radeberger (een dochterbedrijf van Dr. Oetker), het Deense Carlsberg en vier regionale brouwers kregen woensdag 2 april van het Bundeskartellamt miljoenenboetes opgelegd.

Ook een regionale branchevereniging in de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijnland-Westfalen is op de vingers getikt, evenals zeven persoonlijk verantwoordelijke managers.

Carlsberg

Het totale boetebedrag komt uit op €231,2 miljoen. Carlsberg en Radeberger nemen daarvan het leeuwendeel voor hun rekening.

AB InBev

In januari slingerde de concurrentiewaakhond al vijf brouwers op de bon: Warsteiner, Bitburger, Krombacher, Veltins en Barre. Zij moesten bij elkaar opgeteld €106,5 miljoen betalen.

De Duitse tak van Anheuser-Busch InBev kreeg als kroongetuige van het kartel geen straf.

Prijsafspraken

De brouwerijen hebben volgens de mededingingsautoriteit onderling afspraken gemaakt over verhogingen van de prijzen.

Fustbier en flessenbier

Daardoor ging de prijs van fustbier in zowel 2006 als 2008 met €5 tot €7 per hectoliter omhoog.

Ook werd in 2008 een prijsverhoging afgesproken voor flessenbier, waardoor een krat van 20 0,5-literflessen €1 euro duurder werd.

Kartel

De elf bestrafte brouwers zijn volgens president Andreas Mundt van het Bundeskartellamt samen goed voor meer dan de helft de Duitse biermarkt, waar jaarlijks ruim €7 miljard in omgaat.

Hij noemde de hoge boetes gezien de forse omzetten van de betrokken firma's 'passend en noodzakelijk'.

Bron: ANP