nieuws

Bierverkoop over de grens schaadt Nederland

Café

Accijnsverhoging op bier kost de overheid geld en is schadelijk voor de werkgelegenheid. Dat blijkt uit onderzoek van bureau Regioplan, dat is uitgevoerd in opdracht van brancheorganisatie Nederlandse Brouwers.

Bierverkoop over de grens schaadt Nederland

Nederlanders gaan niet alleen voor benzine maar ook voor bier steeds vaker de grens over naar Duitsland en België, waar de accijnzen lager zijn. Ze doen daar dan tegelijkertijd andere boodschappen.

Werkgelegenheid

Volgens het cijferwerk van de onderzoekers kost dat 2000 banen bij winkels en horeca en komt hierdoor ook de werkgelegenheid bij de brouwers zelf onder druk te staan.

Accijnsverhoging

De accijnsverhoging pakt ook negatief uit voor de staatskas. In 2013 leverde de accijnsverhoging op bier €24 miljoen extra op.

Daar staat volgens de onderzoekers een groter verlies aan btw-inkomsten tegenover van €28 miljoen.

Bieraccijns

Begin dit jaar is de bieraccijns verhoogd met 5,75 procent. De brouwers roepen de overheid op deze verhoging terug te draaien en de belasting af te stemmen op de tarieven in de buurlanden.

Dat zal gunstig uitpakken voor de overheidsfinanciën, de werkgelegenheid en het midden-en kleinbedrijf in de grensstreek, stellen zij.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel