nieuws

Aanvragen voetbal licenties fors gestegen

Café

Horecaondernemers hebben massaal een licentie aangevraagd om beelden van de WK-wedstrijden te mogen laten zien aan hun gasten. Dat meldt Videma, de organisatie die gaat over het recht om tv-beelden te vertonen aan het publiek.

Aanvragen voetbal licenties fors gestegen

‘Het aantal vrijwillige aanvragen is sinds woensdag – de dag dat Nederland tegen Australie voetbalde – geëxplodeerd. De interesse was zo groot, dat de aanvraagpagina zelfs enige tijd niet bereikbaar was’, aldus een woordvoerder maandag.

Geen boete, wel kosten

Tijdens de wedstrijd Spanje – Nederland (1-5) controleerde Videma 1100 cafés. De helft bleek niet over een juiste licentie te beschikken. ‘Wij kunnen de eigenaren niet beboeten, maar stappen wel naar de rechter en brengen de licentiekosten in rekening.’ De kosten voor een licentie zijn afhankelijk van het aantal wedstrijd dat vertoond wordt en het aantal kijkers. Vijf wedstrijden tonen in de kroeg voor maximaal 250 kijkers per wedstrijd kost bijvoorbeeld 682 euro. Het kostenoverzicht van Videma is hier te vinden.

Daarnaast verhaalt de organisatie de kosten van de gang naar de rechter op de eigenaar van de horecagelegenheid. ‘Het te betalen bedrag kan dan snel oplopen.’ Videma is aangewezen om namens de Wereldvoetbalbond FIFA de uitzendrechten te regelen.

Reageer op dit artikel