nieuws

Mooie weer helpt horeca aan groei

Café

De horeca heeft in het eerste kwartaal goede zaken gedaan als gevolg van het mooie weer. In hotels, restaurants en cafés werden 1,4 procent meer consumpties verkocht dan een kwartaal eerder, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Mooie weer helpt horeca aan groei

Vooral restaurants hadden een goed kwartaal en behaalden een omzetgroei van 2,1 procent ten opzichte van het voorgaand kwartaal. Hotels en cafetaria’s kenden een omzetgroei van respectievelijk 1,6 en 1,7 procent. Alleen de cafés lieten, ondanks de zachte winter, met een min van 0,1 procent nog een kleine krimp van de omzet zien.

In totaal groeide de omzet van de horeca in het eerste kwartaal van het jaar met 1,6 procent. Dit zijn de hoogst gemeten groeicijfers in een eerste kwartaal sinds 2006.

Cafés

De omzetontwikkeling van cafés blijft volgens het statistiekbureau al langer achter bij die van de overige horeca. Cafés hebben de laatste tijd veel te maken met de effecten van overheidsmaatregelen. Sinds januari van dit jaar is de leeftijdsgrens voor alcoholgebruik verhoogd. Eerdere btw- en accijnsverhogingen werken vooral door in de prijzen van de cafés.

Reageer op dit artikel