nieuws

Aantal discotheken holt achteruit

Café

Er zijn steeds minder discotheken in Nederland. Volgens Trouw waren dat er vijf jaar terug 300, nu nog 226. Het rookverbod, de verhoogde alcoholgrens en de concurrentie van festivals doen veel clubs de das om.

Aantal discotheken holt achteruit

Jongeren tussen de 16 en de 20, voor veel discotheken de doelgroep bij uitstek, laten de uitgaansgelegenheden links liggen.

Drinken en roken

Ze mogen er niet drinken en roken, terwijl ze dat thuis of bijvoorbeeld op een camping wel kunnen.

Dat mag ook niet, maar de controle is daar volgens Martijn Veen van brancheorganisatie Disco Brains veel minder streng.

Festivals

Dancefestivals zijn een ander probleem voor de clubs. Die kunnen veel meer doen met aankleding en daarmee de beleving creëren waarnaar de jongeren op zoek zijn.

Kleinere feesten

Anderzijds gloort er hoop: volgens Veen wordt de behoefte aan kleinere feesten weer wat groter en daar kunnen de clubs van profiteren.

Hollywood Music Hall

Drie gerenommeerde discotheken sloten of sluiten de deuren. Eerder deze week meldde Misset Horeca de sluiting van de Rotterdamse discotheek Hollywood Music Hall.

Matrixx en Peppermill

Per 1 januari van het nieuwe jaar sluit discotheek Matrixx in Nijmegen de deuren en in mei dit jaar kwam na 34 jaar een eind aan de exploitatie van de bekende discotheek Peppermill in Heerlen.

Alcoholleeftijd

In Misset Horeca 10 van 2014 stond een uitgebreide reportage over de teloorgang van discotheken. Daarin kwam naar voren dat de verhoging van de alcoholleeftijd voor veel zaken de nekslag kan zijn.

Bron: ANP MediaWatch/Trouw

Reageer op dit artikel