In najaar onderzoek naar handhaving alcoholleeftijd

In najaar onderzoek naar handhaving alcoholleeftijd

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid laat in het najaar onderzoeken of horecabedrijven, supermarkten, slijterijen en sportkantines zich houden aan de nieuwe alcoholwet. Jongeren onder de 18 mogen sinds begin dit jaar geen alcohol meer kopen en in publieke gelegenheden geen alcohol meer drinken.

Volgens de NOS hebben gemeenten, die verantwoordelijk zijn voor de controle en handhaving, sindsdien nog nauwelijks opgetreden tegen cafés, winkels en jongeren die de regels overtreden. De omroep baseert zich daarbij op een eigen onderzoek onder 200 gemeenten.

Preventie en handhaving

Het ministerie inventariseert momenteel hoe het staat met het preventie- en handhavingsbeleid van de gemeenten.

De resultaten daarvan gaan in september naar de Tweede Kamer, zo zei een woordvoerder zaterdag 12 juli in een reactie.

Alcoholleeftijd

Gemeenten moesten op 1 juli hun plannen klaar hebben hoe ze met de nieuwe alcoholleeftijd omgaan.

Veel gemeenten hebben daarvoor iets meer tijd nodig, bijvoorbeeld om afspraken te maken met omliggende gemeenten.

Mystery guests

Van Rijn heeft daar volgens zijn woordvoerder begrip voor, maar houdt wel de vinger aan de pols.

Uit het onderzoek in het najaar, waarbij ook 'mystery guests' worden ingezet, moet blijken hoe het met de handhaving van de wet gaat. De woordvoerder kon daar nu nog niets over zeggen.

Boetes

Volgens de NOS heeft slechts 9 procent van de ondervraagde gemeenten dit jaar boetes uitgedeeld voor overtreding van de wet.

Ze hebben nog geen horecazaak gesloten en ruim de helft van die gemeenten heeft nog geen enkele waarschuwing gegeven, aldus de NOS.

Inspecteurs

Toen de controle nog in handen van het Rijk was, waren er 80 inspecteurs. Inmiddels zijn er bijna 600 toezichthouders die met succes een speciale cursus hebben gedaan.

Velen van hen zijn al in de praktijk aan het werk, aldus de zegsman.


Praat mee over de nieuwe alcoholregels via Misset Horeca Connect. Hoe gaat u om met de nieuwe regels en 16- en 17-jarigen?

Bron: ANP