nieuws

KHN Friesland: ‘Alcoholwet afschaffen bij evenementen

Café

De regionale voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland in Friesland, Corné van de Erve, vindt dat de verhoogde leeftijd van alcoholconsumptie afgeschaft moet worden wanneer er onvoldoende wordt gecontroleerd. Volgen Van de Erve is het onmogelijk om tijdens grote evenementen te handhaven.

KHN Friesland: ‘Alcoholwet afschaffen bij evenementen

Van de Erve doet zijn uitspraak in het dagblad Metronieuws.nl. Hij zegt voor verhoging van de alcoholleeftijd van 16 naar 18 te zijn, ‘maar als er geen oplossing is, dan moet je de wet afschaffen’.

De regionale horecavoorman reageert op de situatie tijdens de Sneekweek, een meerdaags vaarevenement met de nodige feesten. Minderjarigen drinken er tijdens dit evenement lustig op los, terwijl de horeca alles doet om de leeftijdsregel te handteren.

‘Hoe moet je dat controleren als papa en mama een biertje kopen en het op straat aan hun minderjarige kind geven? De horecaondernemers werken onder meer met ID-controle en gekleurde leeftijdsbandjes, maar de jongeren geven zo’n bandje gewoon door of vervalsen hun ID. Het werk niet’, aldus Van de Erve.

Sinds de invoering van de verhoging van de leeftijd voor alcoholconsumptie van 16 naar 18 jaar begin dit jaar, regent het klachten over willekeur bij gemeenten. Zo pakt de ene gemeente de nieuwe wet serieus op en voert controles uit, terwijl andere gemeenten openlijk roepen dat ze nog niet klaar zijn voor de wetswijziging en geen controleurs op pad sturen. Een van de gevolgen van deze willekeur is dat jongeren graag de gemeentegrens overtrekken omdat daar soepeler wordt omgegaan met de verkoop van alcohol aan minderjarigen.

 

Praat mee over dit onderwerp op Misset Horeca Connect.

Reageer op dit artikel