nieuws

‘AB Inbev loert op overname SABMiller

Café

’s Werelds grootste brouwer AB Inbev zou met banken in gesprek zijn om de wereldwijde nummer twee, SAB Miller over te nemen. Dit bericht The Wall Street Journal. Een nieuwe zet in de biermarkt, net nadat SAB Miller, de nummer drie op de lijst, Heineken, probeerde over te nemen.

‘AB Inbev loert op overname SABMiller

Volgens The Wall Street Journal zou AB Inbev met de banken in gesprek zijn om de overname van de naaste concurrent te financieren. Het zou om een bedrag van zo’n 122 miljard dollar gaan, zo’n €94 miljard. De krant baseert zich overigens op één bron die tevens meldt dat de overnamepoging losstaat van het bod dat SAB Miller deed op Heineken. Een bod dat door de firma van de hand werd gewezen.

Jaren speculatie

De geruchten rond de overname van SABMiller door AB Inbev doen al langer de ronde, en lijken nu dichterbij dan ooit. Volgens de Wall Street Journal zijn beide partijen nu niet in gesprek omdat de Belgische brouwer eerst de financiën rond wil krijgen alvorens het bod uit te brengen.

Aandeelhouders

Volgens diverse analisten is het niet gek dat Heineken het bod afslaat. Tom Muller, analist bij zakenbank Theodoor Gilissen zegt dat er geen enkele reden is om een goedlopend bedrijf te verkopen. ‘De familie heeft al veel geld en nu ook een mooi bedrijf.’ Richard van de Crommert van De Financiële Telegraaf onderschrijft die visie, maar meldt tevens dat wanneer het bod van SABMiller op Heineken substantieel verhoogd wordt, de aandeelhouders zich zullen gaan roeren.

Heerschappij biermarkt

AB Inbev is de grootste speler op de wereldwijde biermarkt. Met een aandeel van zo’n 20 procent laat het Belgisch-Braziliaanse bedrijf de nummer twee SABMiller, 9,6 procent, ruim achter zich. Het Zuid-Afrikaanse-Amerikaanse SABMiller heeft op haar beurt een kleine voorsprong op Heineken, dat in 2013 een aandeel van 9,3 procent had.

Reageer op dit artikel