nieuws

Algeheel rookverbod niet eerder dan januari 2015

Café

Het algeheel rookverbod voor de horeca wordt een paar maanden later dan gepland ingevoerd. Invoering van de nieuwe Tabakswet staat nu gepland voor 1 januari 2015. Aanvankelijk zou het rookverbod op 1 juli ingaan, maar dat was al verschoven naar 1 oktober.

Algeheel rookverbod niet eerder dan januari 2015

Reden voor het nieuwe uitstel is de vertraging in de Eerste Kamer. De Senaat behandelt het wetsvoorstel later. Als het rookverbod is ingegaan, is de gehele horeca in Nederland rookvrij.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Van Rijn, noemt de nieuwe datum in een schrijven aan de Tweede Kamer.

Verzet vanuit de horeca

Café-ondernemer Jac van Dongen van De Klomp uit Etten-Leur is recent nog een protestactie begonnen tegen de invoering van het algeheel rookverbod. Hij heeft alle leden van de Tweede Kamer een brief gestuurd per e-mail. Ook heeft hij de 75 leden van de Eerste Kamer een aangetekende brief gestuurd met als onderwerp ‘Rookbeleid nekt de kleine horeca’.

Jac van Dongen is tegen de invoering van een algemeen rookverbod voor de horeca in Nederland. In 2008 ontstond een uitzondering voor kleine kroegen en deze uitzondering wil Van Dongen in stand houden. Van Dongen is 32 jaar eigenaar en hét gezicht van De Klomp. Hij verzette zich al eerder tegen het rookverbod.

De Eerste Kamer behandelt het rookverbod op 23 september. Van Dongen: ‘Ik zal die dag mijn stem zeker weer laten horen. Ik rook zelf niet en ik hecht zeker waarde aan het gezondheidsaspect, maar de overheid verliest de economische gevolgen uit het oog. Ik wil dat bestrijden. Mijn café is voor veel mensen een ontmoetingsplek, een sociaal vangnet. Maar met een algeheel rookverbod kan ik de deur wel dicht doen.’

Reageer op dit artikel