nieuws

‘Bod op Heineken weinig kans van slagen

Café

De stevige greep van de familie Heineken op het gelijknamige bierbedrijf maakt een overname erg onwaarschijnlijk. Dat stellen beursanalisten naar aanleiding van het nieuws dat de brouwersfamilie een overnamebod van de Zuid-Afrikaanse branchegenoot SABMiller heeft afgeslagen.

‘Bod op Heineken weinig kans van slagen

Heineken is voor iets meer dan de helft in handen van Heineken Holding, een eveneens aan de beurs in Amsterdam genoteerde houdstermaatschappij die op zijn beurt voor ruim de helft eigendom is van de familie Heineken. Dankzij die getrapte constructie heeft de oprichtersfamilie met een relatief beperkte investering volledige zeggenschap.

Zakenbank Theodoor Gilissen ziet geen enkele reden voor de familie Heineken om zich te laten uitkopen. ‘Heineken is een mooi bedrijf, dat sterk genoeg is om wereldwijd de concurrentie aan te gaan’, aldus analist Tom Muller. ,,Bedrijfsmatig lopen de zaken goed en is er geen dwingende reden om te verkopen, waarom zou je het bedrijf dan wegdoen? De familie heeft al veel geld, nu hebben ze ook nog een mooi bedrijf.’

Analisten van Rabobank rekenen er evenmin op dat SABMiller, dat op zijn beurt zou worden belaagd door wereldwijd marktleider Anheuser Busch-Inbev, erin slaagt Heineken in te lijven. Op de lange termijn schiet Heineken daar niets mee op, stellen zij. Als er al een mogelijkheid is om tot een deal te komen, zullen de Zuid-Afrikanen minstens twee keer de huidige beurswaarde van Heineken op tafel moeten leggen, aldus Rabobank.

ING ziet zelfs kansen voor een zelfstandig Heineken om zich te versterken, als SABMiller inderdaad in handen valt van Anheuser Busch-Inbev. Een combinatie van die twee brouwers zou met name in Noord-Amerika onderdelen moeten afstoten om de mededingingsautoriteiten mee te krijgen. Daar kan Heineken mee aan de haal gaan, denkt analist Marco Gulpers.

Reageer op dit artikel