nieuws

Jonge pubers drinken fors minder

Café

Het alcoholgebruik onder jongeren tussen de 11 en 16 jaar is de afgelopen jaren flink gedaald. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit Utrecht, het Trimbos-instituut en het Sociaal en Cultureel Planbureau. De onderzoekers spreken van een cultuuromslag onder jonge pubers.

Jonge pubers drinken fors minder

In 2003 had nog 70 procent van de kinderen uit groep 8 al een eerste glas alcohol gedronken. Tien jaar later was dat nog maar 17 procent. Ook de 14-jarigen blijven nuchter. Tien jaar geleden had 90 procent van hen al eens gedronken, vorig jaar was dat minder dan 50 procent. Roken is eveneens niet langer populair. Onder jongeren van 14 rookt bijna niemand meer.

Strengere ouders

Dat jongeren minder roken en drinken zou het gevolg zijn van een strengere aanpak van de ouders. Die realiseren zich volgens de onderzoekers steeds beter hoe schadelijk alcohol en tabak zijn voor kinderen en hanteren striktere regels. In plaats van een pilsje meedrinken, blijft een glaasje prik blijft langer de norm. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) noemde de uitkomst van het onderzoek ‘hoopvol’. ‘Niet roken en drinken onder de 18 is de nieuwe norm en hieruit blijkt dat steeds meer ouders en kinderen dat ook zo voelen.’

Risicogroepen

Hoewel Nederlandse jongeren nu, in tegenstelling tot tien jaar geleden, niet meer omschreven kunnen worden als de zuipschuiten van Europa, blijven er risicogroepen. Dat zijn met name kinderen die op het vmbo zitten en/of uit gebroken of uit de minst welvarende gezinnen komen, aldus het onderzoek. Ook is het alcoholgebruik onder 16-jarigen niet afgenomen. Uit de onderzoeksresultaten die de komende vier jaar worden verzameld, moet blijken of de verhoging van de leeftijd voor de verkoop van tabak en alcohol, die dit jaar werd doorgevoerd, effect heeft gehad op het drankgebruik en roken van deze groep jongeren.

ANP

Reageer op dit artikel