nieuws

‘SABMiIler wil Heineken overnemen

Café

Bierbrouwer SABMiller (Grolsch) heeft de eigenaren van Heineken onlangs benaderd met het aanbod het Nederlandse bedrijf over te nemen. Dat meldde persbureau Bloomberg zondag op basis van ingewijden.

‘SABMiIler wil Heineken overnemen

Met het bod op Heineken zou het moederbedrijf van Grolsch zich willen beschermen tegen interesse van AB InBev, bekend van onder meer Budweiser, Corona en Stella Artois. Het eerste voorlopige bod zou zijn afgeslagen door de familie Heineken, die nog altijd een controlerend belang heeft in de Nederlandse brouwer.

SABMiller, de op een na grootste bierbrouwer ter wereld, zou de familie Heineken een aanzienlijk belang hebben geboden in het nieuw te vormen bedrijf. SABMiller beraadt zich volgens de bronnen nu op zijn volgende stap, waarbij het nog niet zeker is of er een nieuw bod zal worden gedaan.

Een woordvoerder van Heineken wilde zondag desgevraagd niet op de kwestie ingaan. Hij liet weten dat Heineken geen commentaar geeft op speculaties in de markt.

Daar wordt al langer gespeculeerd op de interesse van Anheuser-Busch InBev voor SABMiller. Die interesse zou de brouwer van merken als Peroni, Pilsner Urquell en Miller willen afwenden met de overname van Heineken. Daarmee zou de omzet van het concern met ruim 21 miljard euro groeien en zou de positie in opkomende markten als Afrika en Mexico worden versterkt.

Het van oorsprong Zuid-Afrikaanse SABMiller is de afgelopen 20 jaar door veel overnames steeds groter gegroeid. Zo kocht het concern in 2011 het Australische Foster’s en werd in 2008 Grolsch overgenomen.

Een eventuele overname van Heineken zou de grootste ooit kunnen worden in de biermarkt, die de afgelopen jaren al een forse consolidatie heeft meegemaakt. De grootste overname tot nu toe is die van Anheuser-Busch door InBev in 2008.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel