Topkasteleins spreken: hectoliterkorting bespaart bakken geld

Topkasteleins spreken: hectoliterkorting bespaart bakken geld

Eén stad, één brouwer, twee cafés, twee eigenaren. De één krijgt een hectoliterkorting van €29 en de ander van €32,50. Maar waar de één door de jaren heen in goede harmonie naar zijn kortingen toegroeide, ontving de ander tot voor twee jaar terug nog maar een paar euro korting. Nu doen Barth Hochstenbach van In de Karkol en Henri Hochstenbag van In den Ouden Vogelstruys, twee Maastrichtse topcafés hun verhaal. 'Als je niet weet hoe het onderhandelen werkt, word je bij de neus genomen.

In de Karkol en In den Ouden Vogelstruys zijn twee Maastrichtse cafés die hemelsbreed nog geen 500 meter uit elkaar liggen. De overeenkomsten zijn talrijk: befaamd, steevast topnoteringen in de Café Top 100, historische panden in de Maastrichtse binnenstad, in handen van brouwer Brand en twee kasteleins met vrijwel een identieke achternaam en dito hectoliterkorting. Maar er zijn ook verschillen. En die zitten in de relatie met de brouwer, de onderhandelingen en de manier waarop dat gaat. Situaties waarin iedere café-ondernemer zich kan herkennen.

Onderhandelen

Bart Hochstenbach: 'In het begin schaam je je een beetje. Ik had het idee dat een brouwer naar mij zou kijken op de manier waarop ik naar iemand kijk die mij om een gratis biertje vraagt.' Terugkijkend is hij blij dat hij die gene overwonnen heeft. Zijn korting is inmiddels opgelopen naar €29 per hectoliter. Hij heeft daarbij de toezegging dat die komend jaar weer oploopt.
Zijn collega Henri Hochstenbag van In den Ouden Vogelstruys kreeg jarenlang geen korting en tot twee jaar terug slechts €4,50. 'Jarenlang is mij voorgehouden dat ik geen recht op kortingen had omdat ik het pand van de brouwer huurde.' Daarbij; nog niet zo gek lang geleden was het niet gewoon om over je hectoliterkorting te praten. Dat werd ondernemers ook op het hart gedrukt door de brouwers: 'deze korting is speciaal voor jou, dus mondje dicht tegen de rest.'

Openheid

Hochstenbag: 'Maar een jaar of vijf geleden werd de markt vrijer en kwamen de prijzen, ook door artikelen in Misset,  onder de aandacht.' Na gesprekken met collega's, die flinke kortingen kregen, trok Hochstenbag wederom bij Brand aan de bel. 'En vanaf dat moment heb ik het zo eerlijk en open mogelijk proberen te spelen. Ik vertelde dat ik vond dat ik recht had op hectoliterkorting.' Die heeft hij gekregen en die is inmiddels €32,50 per hectoliter. Het is duidelijk: onderhandelen loont. Hochstenbag: 'Het slechtste dat je kan doen is niets zeggen.'

Lees het hele verhaal van de ondernemers, hectoliterkortingen en de onderhandelingen in de nieuwe Misset Horeca.



Bekijk hier alles over het Bierdebat


Discussieer mee over de hectoliterkorting op Misset Connect