nieuws

Café Top 100 2015: vooruit- en terugblik

Café

In het Concertgebouw in Amsterdam wordt maandag 24 november de Café Top 100 bekend gemaakt. In aanwezigheid van alle genomineerden en aanhang wordt onder leiding van presentatrice Froukje de Both de lijst onthuld en de categoriewinnaars bekendgemaakt. Een vooruit- en terugblik

Café Top 100 2015: vooruit- en terugblik

Wanneer de winnaar maandagavond bekendgemaakt wordt, zal het de 21e keer zijn dat Misset Horeca het beste café van Nederland voor het voetlicht brengt. In 1994 was het Anno 1890 dat als eerste café de eer te beurt viel, toen de wedstrijd nog Café van het Jaar heette. Tien jaar later werd de laatste Café van het Jaar gehouden, waarbij het opnieuw Anno 1890 was dat er met het goud vandoor ging, een unicum. Daarna volgde tien jaar lang de Café Top 100. De Mug uit Middelburg werd in 2004 uitgeroepen tot winnaar van deze lijst. Vorig jaar was het Belgisch Biercafé Olivier in Utrecht zich het beste café van Nederland mocht noemen. Komende maandag weten we welk café het nieuwe decennium inluidt.

Provincie: Brabant heerst

We kunnen vast verklappen dat in de Café Top 100 2015 alle provincies vertegenwoordigd zijn. De meeste café komen dit jaar uit de drie grootste provincies qua inwonersaantal: Noord-Brabant, Noord-Holland en Zuid-Holland leveren samen precies de helft van het aantal cafés in de lijst. Waarbij het opvalt dat Noord-Brabant het beste vertegenwoordigd is. Het vaardigt dit jaar meer cafés af dan Utrecht, Flevoland, Groningen, Drenthe en Zeeland samen.

Stijgers en nieuwkomers

De Provinciewinnaars zullen maandag 24 november allemaal in het zonnetje gezet worden evenals de overige categoriewinnaars. Twee zijn er inmiddels al bekend: de hoogste nieuwe binnenkomer dit jaar is Café Brecht uit Amsterdam en de snelste stijger is tweevoudig winnaar De Beyerd uit Breda. Op welke plek ze precies eindigen horen ze maandag.

Publieksprijs, Apenstaart en Parel

Daarnaast wordt dit jaar ook weer de Publieksprijs bekend gemaakt. Welk café weet via de Facebookpagina van Misset Horeca de meeste stemmen binnen te halen? Ook wordt weer de Gouden Apenstaart uitgereikt. Welk café is ook online een voorbeeld? Gekeken wordt naar website en social media-gebruik. Nieuw dit jaar is de Parel. Ondernemers mochten een werknemer voordragen: wie is onmisbaar in jouw bedrijf? Wie verdient een plekje voor het voetlicht? De beste, mooiste, meest pakkende nominatie wordt ook maandag bekendgemaakt.

Historie: provincies en steden

De afgelopen twintig edities hebben negen van de twaalf provincies een winnaar mogen leveren. Alleen Flevoland, Zuid-Holland en Drenthe hebben tot nu toe nog geen winnaar geleverd. Al zat die laatste provincie er vorig jaar dichtbij met het zilver voor Café Groothuis uit Emmen. Als we kijken naar de steden in de historie van de Café Top 100, heeft Amsterdam een status aparte. De hoofdstad leverde vier keer een winnaar: in 1998 Café de Jaren, in 2012 Café Hoppe en in 1994 en 2003 Anno 1890. Twee steden wisten twee keer een winnaar te leveren: Maastricht levert ook drie winnaars. In 1996 In den Ouden Vogelstruys, in 2001 De Poshoorn en in 2011 met De Bóbbel. Breda heeft één winnaar binnen haar stadsgrenzen, De Beyerd. Maar het café van Piet, Mikel en Orson de Jongh won wel twee maal, in 1995 en 2009.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels