nieuws

Zwakke roebel drukt winst Carlsberg

Café

De Deense bierbrouwer Carlsberg heeft in het afgelopen kwartaal meer omzet geboekt in vergelijking met een jaar eerder. Dat maakte het bedrijf maandag 10 november bekend. Wel speelde de zwakke Russische roebel de brouwer parten.

Zwakke roebel drukt winst Carlsberg

De omzet van Carlsberg groeide met 4 procent in vergelijking met een jaar eerder tot 18,1 miljard Deense kroon (2,4 miljard euro). De winst voor belastingen kromp met 2 procent tot omgerekend ruim 400 miljoen euro.

De brouwer is voor circa een derde van de winst afhankelijk van Rusland. De vraag naar bier in Rusland nam af. Onder meer treden de Russische autoriteiten strikter op tegen alcoholmisbruik. Ook moest Carlsberg in Rusland meer belastingen afdragen en ervaart het bedrijf de gevolgen van de handelsrestricties.

Het bedrijf schroefde de productie in Rusland terug en zette in op kleinere verpakkingen. Daarnaast spendeerde het concern meer aan marketing en sponsoring om de verkoop te stimuleren. Het marktaandeel in Rusland steeg 1,4 procentpunt naar 38,9 procent.

Carlsberg handhaafde zijn verwachting dat de operationele winst in 2014 met 5 tot 9 procent daalt ten opzichte van 2013.

Reageer op dit artikel