nieuws

Amsterdam verbiedt horeca in retail

Café

Amsterdam heeft weer haar een verbod uitgesproken tegen horeca in de retail. Conceptstore Hutspot aan de Rozengracht moet de horeca-activiteiten staken. Eerder verbood de gemeente de horeca al in een andere vestiging van Hutspot in de Van Woustraat.

Amsterdam verbiedt horeca in retail

Hutspot verhuurt winkelruimte aan beginnende en gevestigde ondernemers, ontwerpers en kunstenaars, die daar meubels, accessoires en kleding verkopen. Horeca is als ontmoetingsplaats een belangrijk onderdeel van het concept. Door de sluiting van het café in de winkel op de Rozengracht verliezen vijf medewerkers hun baan. Medeoprichter Pieter Jongens zegt voor het voortbestaan van Hutspot niet afhankelijk te zijn van horeca, maar wil wel graag de discussie over de regels van de gemeente openen.

Twintig procent horeca

Officieel mag een gewone winkel twintig procent van zijn oppervlakte voor horeca bestemmen, zo schrijft Het Parool. In het geval van Hutspot is het probleem echter dat de gemeente bij die twintig procent uitgaat van hooguit twintig vierkante meter. ‘Dan kunnen we twee tafeltjes neerzetten in een winkel van negenhonderd vierkante meter. Dat kost ons alleen maar geld,’ zegt Pieter Jongens.

De oprichters verbazen zich over de gang van zaken. Hutspot bestaat nu twee jaar in zijn huidige vorm en het is voor de oprichters onduidelijk waarom nu ineens aan de bel is getrokken. Jongens begrijpt dat de stadsdelen gebonden zijn aan regels, maar hoopt dat er een mogelijkheid is dit soort situaties van geval tot geval te bekijken.

‘Mooi initiatief’

D66 en de VVD in Zuid hebben twee weken geleden een voorstel bij het college van B&W ingediend om soepeler met deze regels voor ondernemers om te gaan. Reinout de Vries, voor D66 lid van de bestuurscommissie in Zuid, noemt Hutspot een mooi initiatief en een aanwinst voor de stad. ‘Laten we wat meer kijken naar wat kan, in plaats van wat allemaal niet mag.’

Reageer op dit artikel