Discriminatie bij Escape en Nieuw Rotterdams Café

Discriminatie bij Escape en Nieuw Rotterdams Café

De Amsterdamse club Escape en het Rotterdamse café-restaurant NRC (Nieuw Rotterdams Café) hebben zich schuldig gemaakt aan discriminatie aan de deur. Dat concludeert het College voor de Rechten van de Mens, dat twee meldingen onderzocht.

Bij Escape weigerde een beveiliger een Roemeense jongen de toegang nadat hij zijn paspoort had laten zien. De beveiliger gaf er geen reden voor op, maar zei later dat hij de jongen dacht te herkennen van politiefoto's van Roemeense criminelen. Hij heeft dit niet bij de politie gecheckt. Overigens mocht de jongen alsnog naar binnen door ingrijpen van de manager, maar dat neemt niet weg dat er sprake was van discriminatie, aldus het college.

Bij café-restaurant NRC weigerde de portier vier Marokkaanse jongens binnen te laten. Ze zouden niet aan het 'klantprofiel' hebben voldaan dat in de huisregels is vastgelegd. Maar volgens de jongens zijn ze geweigerd vanwege hun afkomst. Ze waren die avond de enigen die er niet in kwamen. Volgens het college is het toelatingsbeleid van het café-restaurant onduidelijk en laat het ruimte voor willekeur en discriminatie.

Een oordeel van het College voor de Rechten van de Mens leidt niet tot een officiële sanctie. Wel leidt het in 75 procent van de gevallen tot een excuus of een ander gebaar naar de gedupeerde, aldus een woordvoerster.

Bron: ANP