The Village demonstreert cold brew koffie (video)

The Village demonstreert cold brew koffie (video)

2014 is het jaar van de cold brew koffie. Ook bij de nummer één van de Koffie Top 100, The Village in Utrecht, wordt veel met koudgezette koffie geexperimenteerd. Angelo van de Weerd demonstreert twee varianten: cold drip en toddy.

De clear cold drip tower van het Japanse Hario ziet er volgens Van de Weerd gaaf uit, maar de methode is erg bewerkelijk: gedurende het gehele drie tot vijf uur durende proces moet er op gelet worden en eventueel bijgesteld. Toddy is stabieler en minder werk: voorbereiden kost tien minuten en dan is het 24 uur wachten.

De laatst wordt bij The Village, nummer één in de Koffie Top 100 van 2014, dan ook veel gebruikt, de mannen hebben twee versies van de op het oog eenvoudige kunststof emmer: een van twee liter en een grote van tien liter.

Koude koffievariant: Toddy koffie
Nodig:

- Toddy emmer (2 liter)

- 450 g grofgemalen koffie (maling: french press)

- 2 liter koud, gefilterd water

- geduld

- longdrinkglas

- ijsblokjes

- eventueel suikersiroop

Plaats filter (en kurk!) in de toddyemmer en voeg de gemalen koffie toe. Giet er voorzichtig 1 liter water op en zorg dat alle koffie nat wordt. Laat 5 minuten staan, giet de rest van het water er op en roer heel voorzichtig. Dek af en laat 16 tot 24 uur staan (naar smaak). Laat uitlopen in een kan. Vul een longdrink met 130 gram ijsblokjes. Voeg 80 gram coldbrew toe en leng aan met 100 gram ijswater, of koude melk voor een latte cold brew. Als de smaak te hard uitvalt, kan er prima wat suiker- of andere siroop bij.

Tip: Toddy koffie is in de koelkast tot twee weken houdbaar.

Koude koffievariant: cold drip koffie
Nodig:

- Hario clear cold dripper

- ijsblokjes van gefilterd water

- 750 ml koud, gefilterd water

- 68 g gemalen koffie (maling: V60)

- passend glas

Doe de gemalen koffie in de houder en plaats het filtertje erover. Giet een heel klein beetje water over het filter, zodat er geen lucht meer tussen filter en koffie zit. Doe wat ijs in het waterreservoir (niet teveel) en vul af met koud, gefilterd water. Stel de druppelaar in op ongeveer 1,5 druppel per seconde. In drie tot vijf uur loopt de koffie door in de kan eronder. Vul een glas met ijsblokjes en giet de cold brew erover, eventueel met wat suiker(siroop). Deze cold brew is geen concentraat en kan puur gedronken worden.

Tip: Als je vindt dat de koffiesmaak te veel wordt verdund met ijs, maak dan koffie-ijsblokjes.