Caféhouders moeten ook aan de slag met allergenendeclaratie

Caféhouders moeten ook aan de slag met allergenendeclaratie

Caféhouders die voornamelijk hun omzet uit drank halen en alleen kleine hapjes als nootjes en tosti's serveren, moeten ook voldoen aan de nieuwe allergenenwetgeving die op 13-12-2014 van kracht wordt.

De nieuwe wetgeving stelt voor horeca, bakkers en slagers verplicht om aan haar gasten informatie te verstrekken over de aanwezigheid van veertien allergenen in niet-verpakte producten. Een van die allergenen zijn noten. Caféhouders die geen menukaart voeren maar bijvoorbeeld nootjes uit de groothandelsverpakking halen en op de tafel of de bar zetten, moeten eveneens voldoen aan de nieuwe wet. 'Ze hoeven geen bordje bij de nootjes te zetten dat er allergenen in zitten', laat Marjan van Ravenhorst van adviesbureau Allergenen Consultancy weten.
Etiketten
Het is aan te raden om op de drankkaart te vermelden dat het personeel op de hoogte is van de allergenenwet. Verder moet er schriftelijk een en ander worden vastgelegd. Bijvoorbeeld door de etiketten van de verpakkingen te bewaren in een map. Deze kunnen ze laten zien bij eventuele controle door de Voedsel en Waren Autoriteit.
Naast noten is zuivel een van de allergenen die genoemd staan in de nieuwe wet. Dit zit bijvoorbeeld in tosti's en blokjes kaas die veelvuldig worden geserveerd in bars en biercafé's.
Spoedcursussen
De nieuwe wetgeving is bedoeld om de voedselveiligheid van mensen met een allergie te vergroten. Op dit moment is nog niet bekend hoe de handhaving gaat plaats vinden. Verschillende onderzoeken tonen aan dat de horeca nog niet voorbereid is op de verplichte allergenendeclaratie. Verschillende (spoed)cursussen zijn in het leven geroepen om ondernemers voor te bereiden.

Hoe gaat u om met de verplichte allergenendeclaratie? Praat mee hierover op Connect.

Bekijk deze collectie

Menukaart

De menukaart is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de bedrijfsvoering. Hier staat immers datgene wat je verkoopt. Hoe maak je een menukaart, wat zet je erop en welke prijzen horen daarbij? In deze collectie tips en inspiratie voor het maken van een winstgevende menukaart.