STAP wil verbod op bierverkoop via internet

STAP wil verbod op bierverkoop via internet

Het Nederlandse Instituut voor Alcoholbeleid STAP wil een verbod op de verkoop van alcohol via internet. Met name het groeiend aantal bierkoeriers baart zorgen.

Dit jaar is de Drank- en Horecawet verscherpt en is alle drankverkoop aan jongeren onder de 18 jaar verboden. 'Ik heb geen aanleiding te veronderstellen dat de leeftijdscontrole onder bierkoeriers er beter op is geworden', zegt STAP-directeur Wim van Dalen in Dagblad De Gelderlander van 28 april 2014.

Identiteitsbewijs

Op dit moment is er geen enkele controle op bierkoeriers en internetbedrijven waar drank aan minderjarigen wordt geleverd. Vorig jaar bleek al uit onderzoek met mysteryshoppers dat 15-jarigen zonder problemen aan drank konden komen. Bierkoeriers, enigszins vergelijkbaar met pizzakoeriers, geven doorgaans alcohol gewoon af, zonder naar leeftijd of identiteitsbewijs te vragen.

Totaalverbod

De controle op naleving van de regels ligt nu bij de gemeenten. 'Het zou landelijk opgelost moeten worden, maar er is geen goede systematiek. En als dat er niet is, zou er een totaalverbod moeten komen', aldus Van Dalen.

Cijfers

Het aantal websites waarop alcohol wordt aangeboden, is in 2014 toegenomen. Hoeveel bierkoeriers en drankwebsites er zijn, is niet bekend. Cijfers worden niet bijgehouden. Webportals als biernet, bezorgmijnbier zien het aantal bierkoeriers stijgen. Biernet telt 73 koeriers op de site, Bezorgmijnbier 150, meldt De Gelderlander. 'Er komen er elke maand gemiddeld twee bij', zegt Jeroen Jaspers van Jaspers Media. Dit bedrijf exploiteert Biernet.

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.