Stadsbrouwerij De Kromme Jat uit Groningen, de Muifelbrouwerij te Berghem of Brouwerij De Snaterende Arend in Amsterdam: het is zomaar een greep uit een van de velen microbrouwerijen die Nederland rijk is.
Speciaalbier
'Speciaalbier is echt booming', zegt voorzitter Constant Keinemans van het Klein Brouwerij Collectief (KBC), het grootste samenwerkingsverband van bierbrouwerijen in Nederland.
Van de 220 microbrouwerijen openden een kleine 60 brouwers hun deuren het afgelopen jaar. Ook in de toekomst voorziet Keinemans een groei: 'Men is gewoon nog steeds op zoek naar iets speciaals.'
Alleen regionaal
Veel brouwerij-eigenaren zijn hobbyisten en verspreiden hun producten alleen in de regio, misschien wel dé kracht achter het succes.
'Veel hobbybrouwers zijn thuis begonnen. Als het bier in de smaak valt, wordt er vaak verder gekeken en starten zij een kleine brouwerij', zei Keinemans.
Jopen of 't IJ
'Ze beginnen dan vaak met een of twee mensen. Als het dan positief uitpakt, zoals bij de Jopen brouwerij uit Haarlem of brouwerij 't IJ uit Amsterdam, dan kan het personeelsbestand snel groeien.'
Bron: ANP