nieuws

Bavaria verhoogt pilsprijs als enige niet

Café

Als enige grote brouwer verhoogt Bavaria de pilsprijzen voor 2015 niet. Waar Heineken en ABInbev de jaarlijkse 3 à 4 cent verhoging op de pilsprijs gooien, laat de Lieshoutse brouwer de prijs voor het tweede jaar op rij ongemoeid. ‘Een verhoging zouden we niet kunnen uitleggen aan onze klanten.

Bavaria verhoogt pilsprijs als enige niet

Veel ondernemers vragen het zich af: ‘waarom moet ik opnieuw meer betalen voor mijn pils’? Zeker in een jaar waarin de grondstofprijzen niet omhoog zijn gegaan. Toch gaan ondernemers ook in 2015 weer meer betalen bij de grote merken. Met uitzondering van Bavaria. Cinte Welsing-Swinkels, verkoop-directeur horeca tegenover Misset Horeca: ‘We krijgen ’t niet uitgelegd als we nu de prijzen zouden gaan verhogen. Als het niet nodig is, dan willen we onze ondernemers daar ook niet mee belasten.’ De fustprijs voor Bavaria (50 liter, excl. Btw) blijft daarom €118,31.

Twee jaar stabiel

Alle overige grote merken hebben hun ondernemers inmiddels te kennen gegeven wél hun prijzen te verhogen. Het leidt tot veel ontevreden geluiden en in sommige gevallen lijken er zelfs serieuze protesten op de loer te liggen.

Op prijsgebied onttrekt Bavaria hier zich dus aan door de prijzen gelijk te houden aan 2014. Welsing: ‘En eigenlijk al langer, want de laatste prijsverhoging is halverwege 2013 doorgevoerd naar die €118,31. Sindsdien hebben we de prijs niet meer verhoogd.’

Bavaria-ondernemers hoeven volgens haar ook niet bang te zijn dat er halverwege 2015 een prijsverhoging doorgevoerd wordt. ‘Daar zie ik nu geen enkele aanleiding voor. Of er moeten hele gekke dingen gebeuren, maar ik ga daar niet vanuit.

Ook Horecabier gelijk

Van de kleinere brouwers heeft Horecabier inmiddels ook te kennen gegeven haar prijzen voor 2015 niet te verhogen. Afnemers betalen evenals in 2014 €69 voor een 50-literfust, exclusief btw. Directeur Ronald Bolhuis: ‘We hebben mooie afspraken weten te maken met de brouwer, waardoor we de prijs gelijk kunnen houden.’

De fustprijzen voor 2015:
Heineken €129,83
Amstel €126,25
Brand €138,07
Dommelsch 130,91
Hertog Jan €144,05
Jupiler €130,91
Grolsch nog €131,73

Reageer op dit artikel