nieuws

Gemeenten moeten optreden tegen gokzuilen in horeca

Café

De Kansspelautoriteit heeft gemeenten opgeroepen actie te ondernemen tegen gokzuilen in de horeca. Deze zijn in Nederland verboden, de overheid beschouwt ze als illegale kansspelautomaten. Toch zijn ze in veel horecazaken te vinden en er gaan volgens de Kansspelautoriteit miljoenen in om.

Gemeenten moeten optreden tegen gokzuilen in horeca

Een gokzuil is een computer waarmee gegokt kan worden op uitslagen van sportwedstrijden, maar ook op gebeurtenissen tijdens een wedstrijd, zoals gokken in welke minuut de eerste gele kaart valt.

Controles

Vorig jaar heeft de autoriteit samen met 25 gemeenten controles uitgevoerd in de horeca. Slechts in twee gevallen troffen de controleurs geen gokzuilen.

Ze staan vaak in cafés, theehuizen, maar ook in belwinkels.

Optreden

Volgens de Kansspelautoriteit weten gemeenten niet altijd dat ze zelfstandig zonder tussenkomst van de autoriteit kunnen optreden tegen de zuilen.

Drank- en Horecawet

‘De Drank- en Horecawet en de Gemeentewet bieden hiervoor voldoende handvatten’, zegt de toezichthouder. Aan de gokzuilen kleeft een gevaar van manipulatie.

Manipulatie

‘Bij wedstrijden die niet live te volgen zijn, valt de juistheid van de uitslag voor een gokker niet te controleren. Manipuleren is daarmee eenvoudig voor de aanbieder van deze weddenschap’, aldus de Kansspelautoriteit.

Gokverslaving

Ook ligt gokverslaving op de loer, omdat er geen toezicht is op eventueel bovenmatig gokken. Bovendien bestaat het risico van witwassen van grote sommen geld.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel