nieuws

Zintuigen prikkelen leidt tot loyaliteit

Café

Met haar workshop ‘Verborgen omzet op het terras’ wees Wenda Kielstra van Consumatics ondernemers op de details die het verschil in de omzet kunnen maken. ‘Stimuleer de zintuigen van de gast maar vraag je ook af waarom’ en ‘Lijn je prijzen niet uit en gebruik geen eurotekens.

Zintuigen prikkelen leidt tot loyaliteit

Wenda Kielstra legde de aanwezige ondernemers in haar workshop de verborgen omzet uit. Ze vroeg de aanwezigen echter ook over het hoe en waarom. ‘Ja, we prikkelen de zintuigen, maar waarom eigenlijk?’ De antwoorden lagen in begrippen als loyaliteit –’stimuleer terugkeerbezoek’-, zet margeproducten voor het voetlicht –’Bitterballengeur stimuleert bitterballenverkoop’- en positieve ervaringen leiden tot mond-tot-mond-reclame. De beste reclame die je je kan wensen.

Terras altijd klaar
Evenals terrastoppers als Paal 10 en De Boterlap, wijst ook Kielstra op het belang van een aangekleed terras, ook als het weer er wellicht niet naar is. ‘Kortgeleden was ik in Maastricht en ondanks het koude weer zie je overal dekentjes op de stoelen, kaarten en plantjes op de tafels; kortom, alles klaar om gasten te ontvangen. Het nodigt uit, komt gezellig over en schept tegelijkertijd verwachtingen. ‘Hier moet het wel goed zijn’, aldus Kielstra.

Zorgvuldig woordgebruik
Waar ze ook de nadruk op legde, is de menukaarten. ‘Woorden als ‘smeuiïg’, ‘aromatisch’ en ‘kruidig’ zorgen voor 14 procent meer verkoop.’ Daarnaast haalde zij de menukaart van Doppio Espresso aan als voorbeeld hoe het volgens haar moet. ‘Zet niet de goedkoopste, maar juist de bestverkopende producten bovenaan. Gebruik geen eurotekens –die geven de perceptie ‘duur’ mee- en lijn de prijzen niet uit. Zo kiezen mensen eerder wat ze daadwerkelijk willen in plaats van dat ze naar prijs kijken.’

Heeft u het beste terras van Nederland?
Misset Horeca is ook dit jaar weer op zoek naar het beste terras van Nederland. Mystery guests beoordelen uw bedrijf onder andere op uitstraling en gastvrijheid. Heeft u minimaal dertig terraszitplaatsen? Zijn uw medewerkers efficiënt en vlot? Schrijf u dan in voor de Misset Terras Top 100! Deelname aan de Misset Terras Top 100 kost €119 (excl. btw) voor abonnees van Misset Horeca: een investering die loont.

Reageer op dit artikel