nieuws

Lekkerste bier bij asperges: Mongozo Buckwheat White

Café

Mongozo Buckwheat White is verkozen tot Lekkerste Aspergebier van 2015. Tijdens de tweede editie van de wedstrijd Lekkerste Aspergebier proeft een onafhankelijke jury blind alle ingezonden bieren in combinatie met asperges. Zij zochten naar een begeleidend bier dat evenals asperges zachte smaken combineert met een lichtzoete bitterheid.

Lekkerste bier bij asperges: Mongozo Buckwheat White

Jan Fleurkens, directeur Mongozo: ‘We hebben jaren gewerkt aan de receptuur van Mongozo Buckwheat White dat sinds eind 2014 op de markt is. Zelf was ik vanwege het zachte karakter door het gebruik van de boekweit erg overtuigd van een mooie combinatie met asperges.’

De wedstrijdorganisatie maakt niet bekend welke bieren naast Mongozo Buckwheat White gekeurd zijn en ook de jury wordt niet met naam en toenaam genoemd. Christian Roosen zegt namens de organisatie: ‘Vóór, tijdens en na de verkiezingen doen we geen uitspraken over deelnemende brouwerijen en brouwfirma’s en/of hoe hoog men scoorde. Ook de jury, allen bestaande uit horeca en/of horecagerelateerde personen, wordt niet genoemd.’

Nasmaak  van mandarijntjes

Volgens het persbericht roemde deze anonieme  jury de milde bittere hopsmaak in Mongozo Buckwheat White, en het verfrissende citrusachtige karakter in de nasmaak. ‘De nasmaak doet ergens denken aan mandarijntjes en gaat harmonieus samen met de zacht bittere en zoetige smaak van de asperges. Een geweldige begeleider bij een klassiek aspergegerecht!’, aldus de jury.

In 2014 werd Urthel Saisonnière (6% Vol.) verkozen tot Lekkerste Aspergebier van 2014.

 Mongozo Buckwheat White

Mongozo Buckwheat White is wereldwijd het eerste biologische, glutenvrije en fairtrade gecertificeerde witbier op basis van boekweit. Een fruitig, fris aroma met kruidige tonen, een milde hopsmaak en een zachte, ronde afdronk met een licht zuurtje. Het is niet met tarwe gebrouwen zoals gebruikelijk bij een witbier maar met boekweit. Mongozo Buckwheat White is naast boekweit gebrouwen met gerstemout, rijst, hop en kruiden waaronder koriander en sinaasappelschillen. Het bier bevat 4,8% volume alcohol.

Deze verkiezing heeft als doel om bier als begeleidende drank bij asperges te promoten en kiest bierstijlen die in combinatie met een klassiek aspergegerecht een perfecte combinatie vormen. De organisatie ligt in handen van Bier & Gastronomie in samenwerking met Hap&Tap Magazine.

Vooral tarwe- en blonde bieren

Christian Roosendat: ‘De inzendingen bestonden de afgelopen twee verkiezingen voornamelijk uit tarwe- en blonde bieren. Waarschijnlijk dat de brouwers er vanuit gaan dat dit type bier de beste begeleider is bij een klassiek aspergegerecht. We zien graag meer gedurfde inzendingen tegemoet op volgende edities, want naar mijn mening is er meer mogelijk met bier als begeleidende drank.

Mongozo Buckwheat White was een verrassende winnaar, daar dit bier geen tarwe gebruikt maar boekweit. Zéker bij de ervaren bier proever zorgde dit voor een ‘wow’ gevoel, omdat we bij de naam Mongozo vaak alleen maar denken aan de exotische smaken van deze brouwer.’

 

Reageer op dit artikel