nieuws

Kinderombudsman hekelt inzet ‘loktieners’

Café

Kinderombudsman Marc Dullaert is tegenstander van de inzet van zogenoemde loktieners om te controleren of horecabedrijven alcohol verkopen aan minderjarigen.

Kinderombudsman hekelt inzet ‘loktieners’

Feitelijk vragen we de tiener een strafbaar feit te plegen. Welke pedagogische boodschap geef je jongeren zo mee? Hiermee geven we duidelijk het verkeerde voorbeeld’, zo wordt Dullaert geciteerd door AD. De Kinderombudsman reageert op de inzet van de loktieners om de horeca in West-Brabant te controleren. De lokale GGD zet daar in opdracht van gemeenten de minderjarigen in. Ook supermarkten worden echter op deze manier gecontroleerd.

Plank mis
Volgens Wim van Dalen van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP slaat de Kinderombudsman de plank mis. ‘De instructie luidt dat de 17-jarige de drank bestelt. Vervolgens loopt de 17-jarige weg en rekent een 18-jarige af. Het bestellen op zich is geen strafbaar feit’, stelt hij.

Reageer op dit artikel