nieuws

Steeds meer Belgen horeca uit zonder te betalen

Café

Het aantal Belgische gasten dat de horecazaak verlaat zonder de rekening te betalen, is het afgelopen jaar met 24 procent gestegen. Twee procent van de cafés heeft zelfs dagelijks te maken met gasten die niet betalen. Acht procent van de cafes dealt meerdere keren per week met niet-betalende bezoekers.

Steeds meer Belgen horeca uit zonder te betalen

Het afgelopen jaar had bijna de helft (47 procent) van de horecazaken te kampen met niet betalende bezoekers. Dit meldt ondernemersorganisatie NSZ op basis van een rondvraag bij 556 horecazaken. Vorig jaar had in België 38 procent van de horeca te maken met niet-betalende bezoekers. Dit meldt de Gazet van Antwerpen. 

‘Een aanleiding om deze toename te verklaren, is er niet, al zeggen steeds meer horecazaakvoerders dat het lef bij de klanten stevig toeneemt’, zegty Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ.

Aangifte

Het is niet eenvoudig om een ‘tafelschuimer’ te pakken te krijgen: 44 procent van de horecazaken slaagt er af en toe in om zo iemand bij de kraag te vatten, een kwart zelfs nooit. Vervolgens doet 18 procent aangifte.

66 Procent van de horecazaken heeft speciale maatregelen genomen om tafelschuimers te slim af te zijn. Zo rekent 36 procent meteen af na de bestelling of het brengen van die bestelling. Camerabeelden helpen vaak achteraf om de dader te pakken.

Reageer op dit artikel