nieuws

Achttien-minners kopen vooral sigaretten in horeca

Café

Jongeren onder de achttien jaar die wel eens sigaretten kopen, doen dit vooral in horecagelegenheden. Dat blijkt uit een onderzoek naar het kopen van tabak door jongeren, dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Volgens de letter van de wet mogen achttien-minners geen rookwaar kopen.

Achttien-minners kopen vooral sigaretten in horeca

De NVWA deed dit onderzoek eind vorig jaar en maakte de uitkomsten maandag 22 juni bekend.

De helft koopt sigaretten in de horeca

Volgens het onderzoek doet 4 procent van de veertien- en vijftienjarigen wel eens een poging om sigaretten te kopen voor zichzelf of anderen. Jongeren die tabaksproducten kopen, doen dit dan vooral in horecagelegenheden (55 procent) en veel minder bij tabakswinkels (47 procent), tankstations (46 procent) en supermarkten (34 procent).

Uit het onderzoek blijkt niet waarom jongeren de rookwaar in de horeca kopen.

Onlangs is ook een onderzoek verschenen naar de naleving van de regels voor de verkoop van tabak aan jongeren. Hieruit bleek dat veel verkooppunten de leeftijdsgrens van tabak en alcohol nog niet naleven. Ook hierdoor kunnen jongeren nog te makkelijk aan sigaretten komen.

 

Reageer op dit artikel