nieuws

Jury Koffie Top 100 gaat op pad

Café

Voor deelnemers aan de Misset Koffie Top 100 2015 breekt een spannende tijd aan. Vorige week is de bijna dertig personen tellende jury gekalibreerd en vanaf vandaag kunnen zij op pad. De komende weken krijgen 150 koffieschenkende bedrijven bezoek van een jurylid.

Jury Koffie Top 100 gaat op pad

De 150 bedrijven komen uit de bijna 300 aanmeldingen voor de Koffie Top 100, plus een paar wildcards van de hoofdjury.

Die lijst van 150 bedrijven die worden bezocht door de jury is als volgt samengesteld: de beste 70 bedrijven die vorig jaar in de Koffie Top 100 stonden en weer zijn aangemeld, gaan sowieso door naar de juryronde. Die lijst wordt aangevuld tot 140 vanaf de ranglijst op basis van de mystery visits.

Dan zijn er nog tien wildcards te verdelen door de hoofdjury. Dat kunnen bedrijven zijn die wel een mystery visit hebben gehad maar daarop slecht scoorden, terwijl de jury vindt dat – op basis van hun kennis – het bedrijf naar de juryronde moet. Ook kan de hoofdjury bedrijven aandragen die niet aangemeld zijn voor de Koffie Top 100, maar die wel op de lijst thuis horen.

Koffieprofessionals
De jury, die bestaat uit bijna dertig koffieprofessionals, is vorige week gekalibreerd door Joost Leopold van Leopold Koffieschool in Utrecht, die ook lid is van de hoofdjury. Een deel van de jury is verbonden aan een koffiebrander, een ander deel is onafhankelijk barista of op een andere manier betrokken bij koffie.

De mystery visit ronde is achter de rug, de lijst van 150 te bezoeken bedrijven is bekend. Binnenkort ontvangen alle deelnemers bericht of zij wel of niet tot de juryronde zijn doorgedrongen. Intussen kan die jury al op pad. Tussen 1 juni en 9 augustus kunnen de deelnemende bedrijven bezocht worden.

Jurybezoek
Hoe zo’n jurybezoek in zijn werk gaat en wat een deelnemend bedrijf kan verwachten, leest u hier.

De Koffie Top 100 2015 wordt bekendgemaakt op maandag 14 september in Studio 21 in Hilversum. Ook worden daar prijzen uitgereikt voor de Publieksprijs, de Parel van het Jaar en de Mooiste Venue.

Vorig jaar was Coffeelicious in Dordrecht de nummer één in de lijst. De Publieksprijs ging naar de Doppiovestiging op de VU in Amsterdam. Trisha van der Plank van Doppio Arnhem won de titel Parel van het Jaar en de award voor de Mooiste Koffievenue ging naar Lot Sixty One in Amsterdam.

Reageer op dit artikel