nieuws

Kennis bijspijkeren met boekje ‘Ik weet wat van sterke drank’

Café

‘Ik weet wat van sterke drank’ is de titel van een nieuw boekje dat op 9 juni werd geïntroduceerd in het kader van de gelijknamige campagne van de Koninklijke SlijtersUnie. Het boekje biedt handige basiskennis voor iedereen die wel eens sterke drank drinkt, schenkt of verkoopt. De brancheorganisatie wil daarmee niet alleen de nodige kennis verschaffen, maar ook meer duidelijkheid scheppen in het aanbod van gedistilleerd.

Kennis bijspijkeren met boekje ‘Ik weet wat van sterke drank’

Het handzame lesboekje ‘Ik weet wat van sterke drank’ biedt een mooi overzicht van gedistilleerde dranken. Zonder al te diep op de materie in te gaan, verschaft het duidelijke uitleg over distillaten, bitters en likeuren. De indeling is praktisch en op productcategorie, de termen binnenlands en buitenlands gedistilleerd vindt men niet terug.

‘Een bewuste keuze’, zegt Ron Andes van de Koninklijke SlijtersUnie. ‘De indeling is achterhaald en wekt verwarring bij de slijter en in de horeca, vooral voor de consument.’ De brancheorganisatie roept daarom niet alleen de eigen achterban maar ook de horeca op om het traditionele onderscheid tussen binnenlands en buitenlands gedistilleerd los te laten. De samenstelling en smaak van het product is volgens de SlijtersUnie belangrijker dan het land van herkomst.

Gedistilleerdvignet
In samenwerking met de Wijnacademie werden ook bijna dertig wijndocenten opgeleid tot gedistilleerddocent. Een groot gedeelte daarvan gaat in het land aan de slag om cursusavonden te geven over sterke dranken. De nieuwbakken gedistilleerddocenten kregen 9 juni hun diploma Gedistilleerdbrevet. Zij mogen met het diploma en het lesboekje in het hele land de basiscursus ‘Gedistilleerdvignet’ geven. De eerste avond is al gepland op 22 juni in Rotterdam. Na het brevet is de volgende stap de opleiding tot Liquorist, de equivalent van Vinoloog op het gebied van wijn.

‘Ik weet wat van sterke drank’ is online te bestellen via www.fhkn.nl voor €5 per stuk, inclusief verzendkosten.

Reageer op dit artikel