nieuws

Meer Nederlandse dan Belgische brouwers

Café

Nederland valt massaal voor lokaal gebrouwen bier. Het aantal brouwerijen is in Nederland de afgelopen jaren explosief gegroeid. Nederland telt inmiddels zelfs meer brouwers dan België.

Meer Nederlandse dan Belgische brouwers

Het aantal brouwerijen is in Nederland gegroeid van 165 in 2013 naar 312 nu. België telt 263 brouwerijen. ‘Voor het eerst in honderd jaar zijn we België voorbij. Honderd jaar terug liep Nederland nog voorop, maar dat veranderde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar de laatste jaren is het starten van een brouwerij weer booming business’, zo wordt Constant Keinemans van Klein Brouwerij Collectief geciteerd door de NOS.

Innovatiever
Nederlandse brouwers zijn volgens Keinemans vooral ook innovatiever. ‘De Belgen hebben een traditie in speciaalbier en dat doet het nog steeds erg goed. Maar Nederlandse brouwers gaan verder, zijn meer aparte dingen gaan doen. Ze zijn vaker regionale of juist internationale biertjes gaan brouwen zoals bijvoorbeeld de Indian Pale Ale, een vrij gehopt biertje uit Engeland.’ Volgens experts kunnen de twee markten echter goed naast elkaar bestaan omdat ze niet in elkaars vaarwater zitten.

Craftbeer-revolutie
De kwantitatieve opkomst van de kleinere brouwerijen past in het plaatje van de ‘craftbeer-revolutie’ die Misset Horeca in april van dit jaar al schetste. Horecazaken als Craft & Draft en brouwerijen als Uiltje en Oldskool timmeren hard aan de weg. Steeds meer horecazaken laten hun speciaalbieren brouwen bij deze brouwerijen, zoals onlangs Café Caspar in Arnhem. Daarnaast neemt het aanbod van speciaalbieren ook in de retail een vlucht, zoals bij supermarktketens Albert Heijn en Deen, meldt vakblad Distifood.

Reageer op dit artikel