nieuws

Rechter eist duidelijkheid van gemeente over drankketen Urk

Café

De gemeente Urk krijgt zes weken de tijd om regels te stellen voor het aanpakken van de plaatselijke drankketen. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland in een zaak die Koninklijke Horeca Nederland (KHN) namens negen lokale ondernemers had aangespannen.

Rechter eist duidelijkheid van gemeente over drankketen Urk

Volgens brancheorganisatie KHN doet de gemeente niets tegen deze vorm van oneerlijke concurrentie. In de illegale barretjes kunnen jongeren goedkoop drinken en gelden niet de strenge regels waaraan de gevestigde horeca zich te houden heeft.

De gemeente Urk ontkent dat er sprake is van een structureel probleem. De illegale barretjes vallen volgens haar weliswaar niet onder de Drank- en Horecawet, maar er wordt wel degelijk gecontroleerd. En als er iets is, treedt de gemeente op.

Bestaande beleid te vaag
Volgens Omroep Flevoland heeft de rechtbank nu geoordeeld dat het bestaande beleid te vaag is en dat de gemeente actief had moeten optreden. Daarom moeten er nieuwe regels komen, waarin duidelijk staat wát een drankkeet is en of die mag bestaan.

Het is overigens al de tweede keer dat de gemeente Urk door de rechter op de vingers werd getikt.

Reageer op dit artikel